English version follows...
For de som tror vi nå har lys flere timer for dag, er det en sannhet med modifikasjoner. Selv midt på dagen er det fortsatt stjernehimmel hvis det er klart - og temmelig mørkt dersom det er overskyet. Vi kan til dels skilne de store linjene i landskapet rundt oss, slik at vi lettere kan orientere oss uten hodelykt. Men uten kunstig lys, vet vi fortsatt ikke om terrenget foran oss går opp eller ned. Det er som å gå i blinde og la skia styre. Noe som er helt greit i terreng hvor man er godt kjent! Men litt mer hasardiøst når man trekkes av tre ivrige hunder…
Vi har den siste tiden nytt mildvær med temperaturer rundt minus 10. Det føles som sommer! Rimfrosten har smeltet fra innsida av vinduskarmene og i matbua ”snør” rimfrosten fra taket. For oss er det behagelig og bra. Det er deilig å skvette vann i ansiktet om morgenen uten å tenke på fare for forfrysninger! Men vi håper det holder seg under null. Vi vil beholde isen!
På tross av høye temperaturer, er været fint. Isen ligger som et lokk på fjorden – snakk om gedigen lyddemper! På vindstille dager er stillheten total. Ingen fugler, intet vilt, ingen ting! Hundene er også ”lydfrie” – bortsett fra godlyder når de får kos. Og selvsagt ivrige hvin når vi kommer med seletøy! Gjengen varslet bjørn her om dagen. Men med unntak av ei stk knust felle ved Vårfluesjøen, har vi ikke sett snurten av bamse på flere uker! Kanskje er fjordisen mer interessant enn vårt slunkne kjøttstativ?
Apropos fast føde, er mat i mørketiden etter hvert en utfordring. På grunn av kulde og mye farting, bestilte jeg relativt lite ferskmat med julehelikopteret. Ingen vits hvis alt fryser og blir ødelagt! Videre kan ”en sekk” potet bety alt fra 2 til 20 kilo… Derfor er noen få epler og litt løk alt vi har igjen av ferskvarer. Så nå må matmor være kreativ! Men når man tvinges til å tenke nye veier, oppdager man mye rart. Og mye godt! Kremet ertesuppe er kjempegodt! Tunfisksalat med fetaost, mais og salatbønner er bra. Og med timian, hvitløk og pølse, blir ”krossade tomater” til den herligste tomatsuppe. Særlig hvis den serveres med nystekt focacciabrød. Med espresso av nymalte kaffebønner som dessert, er livet fortsatt fylt av luksus på Norges nordligste boplass ;-)
Calm and quiet
At the moment we can still see stars at noon. But slowly the blue line of light in the south is increasing. Even though it is still dark on cloudy days, we can navigate on what we see around us on clear days. At least for a couple of hours. Without a headlamp, it is exciting to experience if the ground in front of my skis bring me up or down. Having three eager dogs in front, travelling without light can be a bit too exciting… At least you need to know the area well!
Lately there has been mild and comfortable to be outside. It is nice to splash some water in the face in the morning, and not having to worry about consequences such as frozen cheeks! The thick layer of rime on the inside of the windows in Mushamna has melted. On the storage room, rime is falling like snow! Despite temperatures between minus 5 and minus ten, the weather has been OK. When there is no wind, the silence is incredible. The ice keeps the fiord silent. And otherwise there are no sounds except from the noise we make ourselves. There are no birds or other wild animals to be heard. Our dogs only make noise when we bring lash and harness. They all want to join on trips! Otherwise there haven’t even been polar bears to bark at during the last weeks. It seems like the fiord is more tempting than our meatrack. Not too much left there now…
Concerning food, the dark period can be a bit of a challenge. Because of the cold, I did not order much fresh food with the Christmas helicopter. No point if it all gets ruined by freezing! Now we only have a few onions and some apples left of fresh food. Gives the chef a challenge! But suddenly we realize that boring stuff also can be turned into good food. Soup out of green peas, for instance! A “salad” can be made my tuna, beans, sweet corn and cheese. And crushed tomatoes can be turned into a delicious soup with garlic and thyme. Served with fresh focaccia, the meal is complete. An espresso with steamed milk for dessert, certainly still give us a feeling of luxury…
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar