fredag 2. januar 2009

Godt nyttår!

English version follows...

Så er det nye året her – 365 dager med blanke ark og nye muligheter. I Woodfjorden startet 2009 med 24 minusgrader og frisk bris. Det var ikke så nøye at vi ikke hadde nyttårsraketter. Etter et par skudd med signalpenna, fyrte Endre champagnekorka. 30årspresangen gikk i lufta med et friskt ”smell” og fylte våre godt avkjølte glass til randen. Og etter litt kos med hundene, var det i grunnen greit å komme seg innendørs igjen. Kvelden ble feiret med god rødvin til stekte rypebryst med røstipoteter, bacon/rødbetblanding, gulrøtter med brunsukker og pasjonsfruktpuré, samt fløtesaus med løk, rosmarin og rosiner. Mmm ;-) Det var bare så vidt vi fikk plass til risengrynsgrøt med mammas solbærsylte til dessert. Men det gikk det og!
Natta ble lang, og neste dag kort. Men vakker! På årets første dag løper nordlyset over himmelen, og en månesigd i sør gir lovnad om lysere tider. For første gang på 8 dager står vindmølla stille. Det er nesten en surrealistisk ro. Siden julaften har det vært storm, kuling og konstant vind. l dag var det bare en svak bris, men likevel under 40 effektive kuldegrader. Temperaturen har vært nede i minus 29,9 grader. Pågående veddemål dreier seg om passering av den magiske 30-grensa!
Det har vært ei usedvanlig rolig jul. Været har holdt oss mye inne, og ”endelig” fikk vi tid til litt av all lesing vi har gledet oss til. Med Innsikt og ny litteratur, har verden kommet inn i vår stue. Vi leser om konflikt i Burma og ser film om Dalai Lama. Samtidig diskuterer vi Longyearbyens hundeproblematikk og klatremål i fjerne himmelstrøk. Når rastløsheten tar overhånd, henger vi litt i fingerboardet, måker snø og koser med hundene. De firbente er like rolige som oss. Sover, spiser og har det bra.
Julens største nyhet er isen. Natt til femte juledag fylte nordavinden hele fjorden med drivis fra Nordpolen. Dagen før gikk jeg fellerunde mens bølger fulle av slush slo inn over isdekt strand. Nå er det hvitt så langt hodelyktene når. Vi er spente på om det betyr at bamsene som er her forsvinner – eller om det kommer hundre nye. Uansett kan vi håpe at de velger sin trase på isen i stedet for over mine feller… Selv tør vi bare tusle på isen langs land foreløpig. Men det er fascinerende å se baksten på isen og naturens kjappe vendinger. Vi krysser fingrene for at 2009 blir et godt is-år!

Happy New Year!
2009 appeared with blowing winds and minus 24 degrees Celsius. We had no fire-works. Only a couple of flares and Endres’ fancy champagne, a gift he got on his 30th birthday. Mmmm ;-O) Very nice! We did not stay long outside, but enjoyed a quiet evening with a lot of good food; ptarmigan with bacon, redroots, passion fruit carrots and creamed sauce with rosemary, onions and raisins. Mmm… We hardly had space for dessert, but we made it!
Today we must admit the breakfast was kind of late. Endre finished at quarter to six! But we still had time to enjoy the day: Hardly any wind, minus 29.9 degrees Celsius, and fantastic Aurora. Perfect weather for digging snow, burning rubbish and having a stroll with the dogs on the ice. The drift ice came with the northern winds two days ago. Now it is white as far as the headlamp can glow. We hope for a cold and calm January so the ice can stabilize and stay here…
We wish you all a Happy New Year and all the best for 2009!

3 kommentarer:

Som dagene går sa...

GODT NYTT ÅR til dere.
Fantastisk nordlys.Også på fastlandet har jula vært ruskete.

Turid sa...

Godt nytt IS år til dere ,kanskje slår det til!
Vinden har vært stabil sterk her på 70 gr.nord også,faktisk så pass bra i dag, at kattan hæres å gå ut å pess...
Flott nordlys bilde du deler med oss.
Ellers får æ si ilag med dåkk at vi ser også frem mot lysere tider og lengre dager.

Anonym sa...

Hei kjære Linda
Bra du tok bort de "greien" med å måtte registrere seg.
Også her i Ny-Ålesund har vinden spaknet etter vindfylte og blåsete dager.
Hundegården må tømmes for snø en av de nærmeste dagene nå.
Bildene dine er like fine som jeg kan huske at det var der oppe.
Torkel