lørdag 26. mars 2011

Østkysten!

Østkysten!
scroll down for English summary...

Etter snart seks år på Svalbard har jeg ”endelig” vært på min første organiserte scootertur! Ei blid Sigrid scooterguide møtte oss på Kroa mandag kveld. Da jeg hørte hun skulle til østkysten med en stk kunde neste dag, ble fristelsen stor. Det var meldt sol fra skyfri himmel og jeg har aldri vært på østkysten før. Og av og til lønner det seg å kjenne noen som driver et guidefirma… Arctic Adventures ga oss litt rabatter, og plutselig var både Jan og jeg klare for tur.
Neste morgen klokken 9 møtte vi opp i Nybyen. Det var en vakker dag, men bitende kaldt! Snart satt alle fire på hver vår scooter; - jeg bakerst med lånte klær, men ingen fjær! En utrolig snål følelse å være på scootertur uten ansvar og eget utstyr. Ingen rifle på ryggen, ingen skredsøker rundt magen, ingen spade og søkestang i sekken, uten GPS på scooteren og uten iridiumtelefonen i venstre brystlomme på scooterdressen. Ei heller hadde jeg slede med nødutstyr og redningsgreier. Det var kun kamera og en liten nødpeilesender i lomma!
En litt handikap’et følelse til tross, ble det en fantastisk tur med godt selskap i flott natur. Jeg må medgi at vestkysten tross alt er finere. Og for meg som er vant å lage egne spor, var det rart å kjøre på skuterstradaen! Men ellers var det nesten som å være på vanlig kompistur på Svalbard. Eneste forskjell var at man på ”egen langtur” stort sett kjører ”lengst mulig på kortest mulig tid”, kun med korte fotostopp, fueling eller diskusjoner rundt rutevalg. Så får man heller lengre tid på turens bestemmelsessted… På en organisert tur derimot, kjører man ”kortest mulig på lengst mulig tid”! Det er stadige stopper med litt justering av klær og hansker, vennlige formaninger, historikk eller varm drikke. Akkurat slik det skal og bør være på en turisttur! Sigrid med sin korte Svalbarderfaring imponerte stort som scooterguide. Etter fem uker på Svalbard er hun allerede dreven i faget! Et vell av turerfaring og mange år som guide, kommer nok godt med. Det samme gjør iveren etter å lære nye ting om scooter etc. Denne dagen bød riktignok ikke på de store utfordringer verken værmessig eller på andre felt. Men det er kjekt å merke at lederen har kontroll og styrer oss strengt, - men vennlig og med et stort smil…Turen var jæklig kald (!) med minus 30 i lufta og windchill fra scooterhastigheten. I Mohnbukta råka vi på masse isbjørnspor, men ingen bamse. Likevel var både vi og fotograf Jostein strålende fornøyd med en fin tur med godt selskap med Sigrid i Svalbards vakre natur. Takk!!
East coast!
The east coast of Spitsbergen is far from Ny-Ålesund! And since the north-west of Spitsbergen is our main priority when we go on trips, I have never been east of Longyearbyen. When I met Sigrid scooterguide at Kroa, I was tempted to join her for a trip the following day. So was Jan! He postponed his plane ticket and the day after we were off to the east…Driving snowmobiles in temperatures below minus 30 is cold! But our company gave us warm hospitality – and warm cups of soup ;-) Being on an organized trip was somehow a new experience for me. But since we were only four persons – two friends and one friendly photographer – it was almost like being on a private trip.
We saw no polar bears, but a lot of tracks and a lot of sun and ice. A beautiful day…


Josteins hjemmeside: http://home.c2i.net/jostein.oksne/index.html

Sigrid scooterbabe
Eskimo Jan
Isskulptur

Sigrids kalori-kake


Isbjørnspor - smått og stort!
Reven rasker etter bamsen...
Coffee-break!
Armheving-konk!

Ingen kommentarer: