mandag 30. januar 2012

Vått i nord!

Skredet fra Vannledningsdalen tok med seg "Portalen" på gangvegen!
Svalbard er kliss vått!! Flyene er kansellert og skredene går. I natt gikk et sørpeskred over veien midt i Longyearbyen sentrum. I dag har det gått flere skred og mange veger er stengt. I lavlandet er snøen erstattet med svarte flate og vanndammer i nattemørket.
Det er greit at solen ikke når opp til oss her i nord. Men vi blir litt gretne når vi er for langt nord for både snø, kuldegrader og nordlys!
Se utdrag fra Svalbardposten og les videre på
http://www.svalbardposten.no/


Drukner i regn
Ikke bare er det unormalt varmt, det har også kommet unormalt mye nedbør. Det siste døgnet har det falt 25,9 millimeter nedbør ved flyplassen. Vanligvis faller det 15 millimeter nedbør i hele januar.
Det er bare småplukk sammenlignet med Ny-Ålesund. Der har det falt 98 millimeter nedbør de siste 24 timene. Dette er ny og soleklar rekord uansett måned for Ny-Ålesund, ifølge Meteorologisk institutt. Så voldsom nedbør skjer vanligvis kun en gang på 200 år.
Høytrykk er synderen
Forklaringen på mildværet og nedbøren ligger i et høytrykk som har festet seg over Nord-Skandinavia.
– Dette høytrykket dirigerer lavtrykk oppover til Svalbard og sender med varm og fuktig luft sørfra, sier Mørk.
Høytrykket har ligget stabilt en stund og vil høyst sannsynlig bli liggende ut uka.
– Det vil gi oss mer eller mindre samme vær, siden det drar opp en del varmluft de neste dagene, sier han.
Wet wet wet
Svalbard is struck by rain! Several days of it! And big amounts... Now we have rivers and lakes everywhere. And in Longyearbyen we had an avalanche in the middle of town last night! Planes are cancelled and everything is wet - wet - wet. It is acceptable that the sun cannot reach us up here. But is it a bit strange beeing too far north for Auroras and snow!
 


Tundrak kom til byen med "fredagsflyet" lørdag kveld. Han synes det var kjipt å komme til sølevann og stappfull hundegård...
Kings Bay kansellerte like godt mandagsflyet så alle måtte reise på lørdag. Med kansellerte fly til/fra Tromsø - Longyearbyen i går - og stengt veg mellom Longyearbyen og flyplassen på grunn av skred i dag - blir det en lang tur for de reisende!
Tundrak arrived in town late Saturday night...

http://met.no/V%C3%A5tt+i+Ny-%C3%85lesund.b7C_w7HK19.ipshttp://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.7974091
http://www.svalbardposten.no/nyheter/stort-skred-i-vannledningsdalen

Ingen kommentarer: