onsdag 8. oktober 2008

Endelig vinter!

English version follows...


Nå er det vinter! I går kunne jeg endelig komme meg så langt som til Våfluesjøen med to ivrige hunder foran og en pulk bak. Nå er det en sann gleder å ha to trekkhungrige dyr! Det gikk så gnistene føk, for å si det mildt. Det er bra jeg har mine gamle ”ferdigherpa” Åsnes Nansen her, for det blir mye stein! I nedoverbakkene må jeg sette fri Tundra så jeg kommer meg ned med knærne i behold. Men etter et par dager med mildvær denne uka, vil det nok danne seg en liten såle. Så med neste snøfall blir det veldig bra. Gleder meg utrolig til å utvide aksjonsradiusen. Men ski og scooter blir det lettvint å farte mellom Mushamna – Vårfluesjøen/Fiske Bay – Gråhuken og Elvetangen. Nå som vi ti tillegg blir to, bør det bli noen lengre turer fort! ;-). Forhåpentligvis vil vi da også finne noe rype. Daglige turer har kun gitt spor etter to ryper samt fire ryper ved hytta! Derav to i sekken.
Jeg hadde nok en nærgående bamse på besøk her om natten. Den snuste på kjøttstativet og gikk deretter rett opp til hundene. Jeg våknet da den sto noen meter fra stuevinduet mens Frost sto en meter unna bamsen og bjeffet iltert. Etter to jaginger med knallskudd ga den seg, og siden har det vært stille. Nå har jeg satt snublebluss rundt stativet for å få et lite forvarsel. Videre har jeg laget meg tregitter a la Roger foran frontvinduet på stua. Da har jeg kontakt med hundene og verden utenfor, og kan skyte med knallpenn for å få bamsen kjapt unna om det trengs. Hundene trenger også støtte!
Kontakten med hundene har vært utrolig viktig denne tiden jeg har vært alene. Fangst uten hund er helt meningsløst! Trygghet, kos og nå også transport. Noen uker alene her er i utgangspunktet en flott opplevelse! Litt verre er det når man er trist. Noen dager har vært veldig tunge – særlig siden det har vært så mange uklarheter rundt når Narve kunne komme. Støtte fra venner som har mailet og ringt har vært veldig godt. Nå er det godt å kjenne at utferdstrangen kribler og at humøret stiger i takt med at kroppen fungerer bedre. Fortsatt litt grums i lungene, men stadig bedre. Nå er jeg klar for langtur og seljakt på isen i Laguna!
Dagen i dag åpenbarer seg med skyfri himmel! For tre dager siden hadde jeg sol i en halv time. Det var bare ubeskrivelig flott. I dag vil vi nok se sola hele tiden den klarer å karre seg over fjellene her. Det blir en fantastisk velkomst for Narve, Tuna og de som kommer på dagsbesøk med Sysselmannens helikopter. Forventningen over å se folk dirrer i kroppen, så hva passer vel bedre enn å servere ”julegrøt” og spekemat til lunsj ;-) Takk til alle dere som har hjulpet meg å orge ting jeg trenger!! Torkel, Erlend, Knut, Marta og Stein - dere er suverene!

Finally winter!
The ski season is finally here! The dogs and I managed to get to Vårfluesjøen, although the river was open and I had to take the skis off to get to the cabin Fiske Bay. Quite rough skiing still, so I am glad I have my old Åsnes Nansen skis with a lot of stonemarks already. At the down hills I had to let one dog loose to manage to stop fast enough for bigger rocks under the surface of the snow. I hope for more snow pretty soon!! It is so great to be able to use the dogs. Now it is perfect to have two eager dogs! We can get a lot further with less effort the humans and more joy for the dogs.
I had one more visit of curious polar bear the other night. Woke up when he was just outside my window – with Frost barking a meter or so away from him. I scared him with signal flares twice. After that I haven’t seen him. It is good to be able to open the window and scare the bears away quite fast. I have to protect the precious dogs! They have been a great company during my weeks alone. Without them I would never have done it!
Tuesday morning I woke up to clear skies, a perfect welcome for Narve, Tuna and the visitors coming for the day. It will be great to see people and to get company. I really look forward a LOT LOT LOT!!

2 kommentarer:

Finn sa...

Hei, har lest bloggen din og synes det er artig lesing, for et par uker siden hadde Ingvild og Roger foredrag på samling med Alta trekkhundklubb, artig å høre fra deres fangstår, håper jeg en dag får oppleve mushamna, har lest om den i flere bøker. Skal ikke gi deg noen råd her, forstod det som at det var plenty av dem:) men si at jeg har dårlige dager her i sivilisasjonen også. Plutselig skal timeglasset snus og da er bare minnene tilbake, noen ganger konsentrerer jeg meg om å nyte øyeblikket mens jeg er i det.
Finn fra Lakselv:)

Margit sa...

Hei Linda,

Gøy å lese bloggen din! Syns du er sterk som blir til tross for endrede planer..

Ønsker deg alt vel, og håper du får et godt fangstår!

Hilsen fra litt misunnelige Margit i Longyearbyen :o)
(Som om jeg ikke hadde hatt en doktorgradsavhandling å levere i juni, nok hadde kommet innom med http://www.teamvoivoi.com = vovsene:o)