onsdag 1. juli 2009

En perfekt dag

Lørdag 27. juni våknet vi til en perfekt vårdag. Jeg tenkte å ta en siste skitur til Vårfluesjøen med hundene. Men så spottet Einar kobbe på et flak langt ute på fjorden! Bamsene har hatt tilhold på isen den siste uka, så sjansene for fangst har vært få. Nå måtte fangstfolket kaste i seg frokosten og dra av gårde. Kobba lå på et flak flere kilometer ute på isen. Men med havblikk og strålende sol over spredte isflak, dro vi avgårde. Elvebåten Tigris klarte brasene og etter endt padletur ble dyret felt på kort hold. Fangstmann Tommy løp fram med harpunen for å sikre det flere hundre kilo tunge spekkberget. Kort tid etter var vi alle i gang med knivene. Da vi "la fra flaket" med sveiver, skinn og kjøtt om bord, var det allerede full fest ved råka der dyret ble skutt. Stormåsen fikk sikkert en like fin dag som oss! Vi var riktig så fornøyde med påfyllet i kjøttstativet. Ringsel er bra, men det monner mer med ei kobbe enn sju sel! Nå er det nok kjøtt til hundene resten av året, så både Tommy og jeg kan puste ut. Tante Tove Sandblost skal passe Tommys ”Rusk” og ”Bajas” fram til Sysselmannens rundtokt i slutten av august. Greit at ”Mushamna meat rack" har nok mat til de dyktige dyrene Dessuten smaker storkobba bedre enn den vesle ringselen. Om kvelden kunne fangstfolket nyte grillet ytrefilet av kobbe marinert i rødvin, hvitløk og brunsukker. Mmmm ;-) ikke rart man får fangsttillegg rundt magen! Nå lever vi i tillegg godt på egg fra ærfuglen. Det er rundt 30 reir rundt hytta og det blir stadig fler. Snakk om stor hønseflokk! Daglig plukker vi ca 20 egg fra reir med mer enn tre egg. Nydelig mat. Bamsen er også glad i de deilige eggene, så nå har vi hyppige besøk. Men hundene er heldigvis flinke til å varsle bjørn og vi gjør hva vi kan for å beskytte våre kjære frittgående fugler fra eggplyndreren…




A perfect day
Saturday 27th of June we had the most perfect day. The fiord was like a mirror, reflecting sun and eager birds searching for fish. As we started preparing our eider duck egg breakfast, Einar spotted a bearded seal on an ice floe far out on the fiord. We ate quickly and hurried down to the boat. Soon after the seal was dead and the three of us started working
while hungry birds nearly stepped on our feet. It felt good to fill up the meat rack after a long period with few chances for hunting. After our last hunt, the ice floes have been dominated by polar bears, so we only shot one ringed seal the last days. A bearded seal counts as seven times as much food for the dogs, so now we have enough to feed Tommys dogs though the summer. Bearded seal are also excellent food for people, so in the evening we had a brilliant barbeque in the sun. Marinated in garlic, red wine and brown sugar, the filets taste excellent.
No wonder my personal fat storage grows! Now we also enjoy fresh eider duck eggs for every breakfast. There are approximately 30 nests around the station by now, and the number is growing rapidly. We can pick approximately 20 eggs each day, so meals are very luxurious at the moment. What’s worse is that the polar bears also enjoy the eggs. Luckily the dogs are good in making noise as the king of the ice approaches. We rush out to chase bears many times a day. Our big herd of birds needs to be protected!



































Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar