søndag 3. mai 2009

Vår i lufta!?

English version follows...

Kalenderbladet er snudd og jeg må nesten le. Fargerik epleblomstring i Hardanger. Er det mulig!? Her er det fortsatt hvitt så langt øyet kan se og temperaturen vil nok være på den blå skalaen en god stund til. Likevel er det faktisk ett snev av vår i luften. Snøspurven kom på aprils siste dag. Utrolig trivelig med kvitring og lyd! En og annen stormåse samt litt skvaldring fra passerende ærfugl er alt jeg har hørt så langt. Men det er nok vår. De siste dagers mildvær har laget svarte flekker i fjellsidene og mørke parti på isen. På den våte isen har også kobbene kommet fram! Jeg ville feie pipa før frokost i dag. Idet jeg gikk opp på taket, så jeg to mørke dyr der ute. Fangstdama var ikke sein om å lade geværet, kle seg i hvitt og dure ut på isen. Det store dyret gir mat nok til alle. Ytrefilet til folket, kjøtt til vofser og spekk til små bamser i vekst. Hundene spiser lite spekk, - kun etter harde økter midtvinters. Om våren er spekk overflødig, så jeg håper ei binne med unger snart får glede av kadaveret på isen. Kobba lå knappe 800 meter fra hytta. Likevel var det en stri tørn å få hundrevis kilo bekmørkt kjøtt til kjøttstativet. Ett parti med baks langs land gjorde det umulig å bruke scooter. Samtidig ville jeg helst ikke ha overivrige hunder på isen. Det endte med at kjerringa var hest. Kobba ligger ofte på tynn is, så jeg sikret meg med både overlevelsesdrakt og ispigger. Jeg var nok litt av et syn der jeg bakset meg gjennom baksen, dyende svett i den varme drakta, med håret til alle kanter og tung pulk full av blodig kjøtt. Hundene hylte seg hes mens matmor klatret opp og ned stigen til stativet med fristende kjøtt. Men når maten ble servert, grein Tundra og Frost på nesen og snudde seg bort. En tørr reinsdyrryggard var mye mer fristende! Mor Tuna derimot, fråtset i blodig biff og ville stadig ha mer. Det endte med at Mushamna utsatte 1.maitoget til dagen derpå. Løpetur etter et slikt måltid er neppe sunt! Fangstdama priser heller våren godt hensatt på reinsdyrfellen ved hytteveggen, - i overskyet og minus 5 grader, med PC på fanget og rødvinsmarinert selkjøtt på grillen… Nå er det vår!

Spring is in the air??!

The first of May I turned the page on my Norwegian calendar and looked straight onto blooming apple trees and green lanes in the beautiful fiords of Hardanger. It stroke me, woew, is it possible??? Here everything is still white white white… BUT spring is in the air. The snow sparrows are back, greeting me with happy melodies and promises for temperatures rising above minus 20. The last days I’ve had between minus 10 and minus 2 degrees, warm enough to make more dark patches on the ice. This is good for the bearded seal, which seems to enjoy sunbathing on thin ice. As I got up on the roof the clean the chimney this morning, I spotted two dark animals on the ice just outside the cabin. I rushed inside and put on my white clothing, before skiing out on the ice. Soon after the first “kobbe” of the year was shot. But now the work started. Getting all the meat home was quite a job! Ice boulders along the shore made it impossible to use the scooter. And with dark patches on the ice, I did not dear to take eager dogs. Instead, I was both slaughter and “horse”. To be absolutely sure, I put on my survival suit. I must have been quite a sight – sweaty and warm, pulling a huge pulkas full of dark, bloody meat over ice covered by a thin layer of slush. Puh. I was truly happy as I got the meat up to the meat rack. And as I climbed the ladder up and down several times, the dogs got wilder and wilder. In the end it was time for a meal with fresh meat. For Frost and Tundra the disappointment was hard to hide as the bloody stuff was placed in front of them. Instead they wanted to enjoy a dry, old reindeer spine, while Tuna had the time of her life, eating enormous amounts of meat. I even had to cancel the first of May parade. Running cannot be good after a meal like that! So while Tuna was resting, I enjoyed a barbeque with seal meat marinated in red wine and garlic. Mmm ;-) Wearing my dirty down jacket, eating outside in minus 5 degrees, I could certainly sense it: Spring is in the air!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar